2016-11-01 10:42:09• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenöt éve nem történik semmi - a posta épülete pedig csak egyre romosabb

Biberbauer István budapesti építész tervei alapján 1892-ben épült Szatmárnémeti főpostája az akkor Rákóczi nevét viselő utcában. A névadás nem véletlen - pont a posta épületének helyén állt korábban a fejedelem családjának egyik kúriája. A 124 éves épület Szatmárnémeti egyik legrégebbi, még álló épülete. A város egy impozáns épülete lenne - de sajnos csak az omladozó műemléképületek városának összképéhez illeszkedik...

Kereskényi Gábor polgármester még parlamenti képviselőként előbb 2014 áprilisában, majd 2015 márciusában interpellált a Román Posta tulajdonában álló épület sorsa kapcsán. Utóbbira választ is kapott, amikor néhány nappal később Viorela Dobrica, az információs társadalomért felelős minisztérium helyettes államtitkára arról biztosította: „A képviselő úr állásfoglalását követően megvizsgáltuk a helyzetet és arra a következtetésre jutottunk, hogy a Román Postának sürgősen lépéseket kell tennie az épület rehabilitálása érdekében. Éppen ezért a szatmárnémeti posta épülete felkerült a 2015-ös beruházási listára".

Azóta eltelt másfél év és semmi sem történt. Pontosabban az épület állaga, homlokzata tovább romlott, most már hálóval védik a gyalogosokat a lehulló vakolattól. Meg valamelyest a homlokzatot az időjárástól.

„Mióta tisztségemet ellátom, tehát 15 éve, az épület ügye mindig prioritást élvez - amikor az ígérgetésekről van szó. Aztán a megígért pénz mégis mindig máshová kerül, az épület állapota pedig tovább romlik", jelentette ki érdeklődésünkre Tripon Trandafir, a Szatmár megyei postai alkalmazottak szakszervezetének vezetője.

Emlékezhetünk rá, a néhány méterrel odébb található, szintén műemléki státust élvező Igazságügyi Palota felújítása kapcsán csak akkor nyílt meg a szaktárca zsebe, amikor egy munkás alatt beszakadt a mennyezet. Akkor és ott elmaradt a tragédia, reméljük a posta épülete esetében sem kell arra várnunk, hogy valami komoly baj történjék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: